StoneCycling maakt van sloopafval nieuwe bakstenen

StoneCycling uit Venlo maakt van het puin van gesloopte gebouwen splinternieuwe bakstenen en tegels. Na veel experimenteren in een garagebox lukte het Tom van Soest en Ward Massa om de juiste formule te vinden. In het voorjaar van 2015 werd de eerste partij cradle to cradle tegels en stenen gemaakt. Intussen heeft hun bedrijf een mooie groei doorgemaakt. In Met het oog op Venlo vertelt dit innovatieve bedrijf over de manier waarop zij nieuwe bakstenen creëren vanuit sloopafval:

Eindeloos experimenteren voor een perfecte circulaire economie
Tom van Soest zocht in 2012 een project voor zijn afstuderen aan de Eindhovense Design Academy, toen hij veel leegstaande gebouwen in de stad zag. Dat bracht hem op het idee om van bouwpuin weer stenen te bakken. „Als je een huis sloopt, blijf je met een hoop puin zitten. Waarom kun je met dat materiaal niet een nieuw huis bouwen?” Na eindeloos experimenteren in zijn garagebox, lukte het hem de juiste korrelgrootte, poedersamenstelling en baktemperatuur te vinden. Bijna alle sloopafval is bruikbaar: glas, wc-potten, tegels en bakstenen. De nieuwe stenen en tegels die ze daarvan bakken, doen in kwaliteit niet onder voor gewone bakstenen. „Dat was waanzinnig: afval als grondstof voor nieuwe producten. Dit is de perfecte circulaire economie.”

Game changer in de bouwwereld
Zijn ideeën werden door architecten en bouwers erg goed ontvangen. Na verloop van tijd kwam de commerciële exploitatie in beeld. Daarvoor richtte Tom samen met Ward Massa het bedrijf StoneCycling op, een ware game changer in een bouwwereld die snakt naar vernieuwende, duurzame materialen. Ward: “Als productnaam kozen we voor WasteBasedBricks. We maken deze baksteen uit allerhande soorten bouwafval, die alle keuringen doorstaat. Daarmee mikken we op het topsegment, waar esthetiek, duurzaamheid en design belangrijke issues zijn. We zien dan ook de wereld als onze markt, met de top twintig architectenbureaus als voornaamste spelers. De steen is geschikt voor diverse toepassingen. Denk aan kantoorgebouwen, woningen, maar ook aan restaurants en diverse interieurtoepassingen. De commerciële uitrol vindt plaats vanuit het kantoor in Amsterdam. Voor de productie van de stenen werkt StoneCycling samen met St. Joris Keramische Industrie in Beesel.

Een baksteen die gaat voor en-en-en
Tom: “De WasteBasedBrick kan tot 300 graden minder warm worden gebakken dan een conventionele steen. Daardoor nemen de energie- en productiekosten significant af en komt er bovendien 25 tot 35 procent minder CO2-uitstoot vrij. Dus naast het hergebruik, is het produceren van onze baksteen milieuvriendelijker dan bij de aloude producten. Daarnaast stimuleren we slimmer slopen, omdat we hoogwaardige toepassingen zoeken voor het afval dat anders afgestort zou worden.”