De circulaire beweging van Venlo

Het Cradle to Cradle jaar zit er alweer op. Wat waren de doelen van het jaar en zijn die bereikt? En vooral: hoe gaat het nu verder met het ultraduurzaam beleid in de regio?

Het afgelopen jaar vonden in de regio Venlo tientallen evenementen plaats die een relatie hadden met Cradle to Cradle, de duurzaamheidsprincipes die Venlo in 2007 als eerste regio ter wereld omarmde. Vraag nu een willekeurig aantal Venlonaren wat Cradle to Cradle betekent en de kans is groot dat niet iedereen die vraag weet te beantwoorden. Is het Cradle to Cradle-jaar mislukt?

„Helemaal niet”, zegt projectleider Michel Weijers. „Het gaat er niet om dat mensen de term Cradle to Cradle (C2C) kunnen uitleggen. Doel van het C2C-jaar was om na de opening van het C2C-stadskantoor gebruik te maken van de exposure van het gebouw. Met het thema dat daaraan gekoppeld is, wilden we Venlo nationaal en internationaal positioneren als C2C-hoofdstad en -kenniscentrum.”

Door die exposure komen mensen in beweging. ,,Er hebben zich tal van burgers, ondernemers en organisaties gemeld die met C2C aan de slag willen. En als je kijkt wat er het afgelopen jaar allemaal is georganiseerd en geïnitieerd, dan levert dat een behoorlijke lijst op. Van kleine tot grote projecten.”

„Het nieuwste project is van behoorlijke omvang en heet Financial Healthy Buildings. Pas geleden kregen we groen licht van de Euregio Rijn-Maas-Noord, de provincie Limburg en Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit betekent dat de gemeente Venlo – als trekker samen met een aantal Nederlandse en Duitse projectpartners – aan de slag gaat met de ontwikkeling van gezonde en duurzame materialen.”

Het Stadskantoor in Venlo is één van de eerste gebouwen ter wereld waarbij concreet het effect tussen een gezonde werkomgeving en productiviteit onderzocht wordt. ,,Met die onderzoeksresultaten stimuleren we vervolgens het Euregionale bedrijfsleven om gezonde en circulaire diensten en producten te ontwikkelen. Deze kunnen in renovatie- en (nieuw) bouwprojecten toegepast worden. Daarnaast levert het project waardevolle kennis op voor de inkooporganisaties van de gemeentes in de Euregio.”

Gemeentelijk projectleider Milène Bekkers van het C2C-jaar heeft er gezien de ervaringen in het afgelopen jaar vertrouwen in dat er onder stakeholders voldoende draagvlak is om vervolgstappen te zetten op het C2C-pad. „Een van de grootse winstpunten van het afgelopen jaar is dat de stakeholders de circulaire economie nu meer op het netvlies hebben en in de startblokken staan om er zelf mee aan de slag te gaan of dat al doen.”

Zo scanden in juni, onder de noemer ‘Venlo Regionomics,’ zestig enthousiaste inwoners de regio op kansen en uitdagingen. Er kwamen 26 ideeën en 9 concrete business cases uit die ook echt uitgevoerd worden, zoals ‘mijnsteen als bodemverbeteraar’.

MVSA Architects heeft voor Holland Casino Venlo een gebouw ontworpen in de vorm van een bloem. Dat wordt in 2019 een energieneutraal icoon. Zo vangen ‘bloemen’ op de parking regenwater op.

Michel Weijers: „Venlo kan in zijn eentje de wereld niet veranderen. Maar de projecten en de ervaring in Venlo zorgen ervoor dat in Den Haag en in Brussel de lijntjes mogelijk anders gaan lopen. Daar zijn we heel druk mee bezig, want op het moment dat in subsidieprojecten of in beleid echt de focus op de circulaire economie en op C2C komt te liggen, dan kunnen wij maximaal gebruikmaken van onze voorsprong.”

Als het Rijk volgend jaar focust op circulaire economie, gerichte meerwaarde en gezondheid, dan wijzen alle pijlen richting Venlo. ,,Cradle to Cradle beperkt zich wat ons betreft niet tot de Euregio, maar uiteindelijk moet het een maximaal samenspel zijn tussen Den Haag en lokaal beleid.”

Bron: Dagblad de Limburger, 5 december 2017, John Huijs