Venlose jeugd omarmt Cradle to Cradle

Eén van de groepen waar de gemeente Venlo zich op richtte tijdens het C2C-jaar zijn de jongeren, de ambassadeurs van de toekomst. Diverse scholen omarmden de uitgangspunten van Cradle to Cradle en organiseerden projecten om hier uiting aan te geven.

Zo lanceerde College Den Hulster in Venlo een maand geleden de Kijkwijzer, een app die scholieren in staat stelt om in korte tijd veel aan de weet te komen over het Stadskantoor. Het Stadskantoor als lesmateriaal voor scholen dus. College Den Hulster in Venlo ontwikkelde het online lesmateriaal samen met de gemeente Venlo en bureau Kunst uit het Vuistje. Zo leren de scholieren bijvoorbeeld hoe Cradle to Cradle een economisch interessant verdienmodel kan opleveren. Ook krijgen zij uitleg over gebruikte materialen, architectuur, techniek, opvang van water, energiegebruik en design. De Kijkwijzer bevat duidelijke info, foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten.

Docent beeldende vorming Jeanne Thelosen van College Den Hulster: „We willen scholieren ervan bewust maken hoe bijzonder het Stadskantoor van Venlo is. Niet voor niets is er vanuit de hele wereld belangstelling voor dit gebouw. Het mooie van de Kijkwijzer is dat de vragen die worden gesteld, oproepen tot nadenken en discussie. Daar kunnen de leerlingen veel van leren. De leerlingen vinden het werken met een app een erg gave manier van leren. We hebben daar al op verschillende manieren ervaring mee en dat werkt geweldig!”

Keuzemenu

De leerlingen krijgen vooraf eerst lessen over het onderwerp. Daarna gaan ze zelf met de online Kijkwijzer het gebouw in. ,,Het leuke is dat er een keuzemenu in zit. Zo bepaalt jouw afstudeerrichting welke info je te zien krijgt. Als de leerlingen de Kijkwijzer helemaal hebben doorlopen, leveren ze de antwoorden digitaal in.”

Een andere school die het C2C-jaar aangreep om de circulaire economie op een laagdrempelige manier bij de jeugd onder de aandacht te brengen, is Basisschool Sint Martinus in hartje Venlo. De school zamelt al het oud papier in om het in een kringloop te hergebruiken.

Balen

De scholieren sorteren het ingezamelde oud papier in speciale, gratis geplaatste containers. Het bedrijf SaniService haalt deze op en perst het papier in grote balen. De balen gaan vervolgens naar papierproducent Van Houtum in Swalmen, die er 100% gerecycled toiletpapier en hygiënepapier van maakt. SaniService levert dit wc- en hygiënepapier af bij de school om daar opnieuw het ingezamelde en gesorteerde oud papier mee te nemen. Op die manier rijdt de vrachtwagen dus nooit leeg.

Intussen doen ook andere scholen in de regio Venlo mee aan dit zogenoemde CO2positive-project.

Boodschap

Directeur Frank Giesen van basisschool Sint Martinus zegt dat het inzamelen van oud papier op zijn school inmiddels volledig is ingeburgerd. „Maar de reden van dit gedrag zakt relatief snel weg als we het hoe en waarom ervan niet blijven herhalen. Daarom besteden we er elk jaar een of twee keer aandacht aan. Op die manier hopen we dat de boodschap uiteindelijk definitief blijft hangen.”

In de toekomst wordt het project uitgebreid. Het idee is om leerlingen ook oud papier van thuis te laten verzamelen, zo kunnen de ouders ook eventueel het gerecycled wc-papier voor thuis gebruiken. Wat de leerlingen op school leren, sluit dan aan bij thuis.

Bron: Dagblad de Limburger, 5 december 2017, John Huijs